Čarolija zvana komunikacija

Čarolija zvana komunikacija

Šta mislite da li su dobri međuljudski odnosi i skladan život rezultat slučajnih okolnosti ili je u pitanju nešto drugo?

Svaki aspekt našeg života (partner, djeca, posao, prijatelji) ovise od naše sposobnosti  komunikacije.

Komunikacija je dinamički i složen proces u kojem ljudi primaju i šalju verbalne i neverbalne poruke kako bi se međusobno razumjeli.

Jeste li znali?
Samo 7% ukupne komunikacije se odvija riječima. Ostalih 93 % otpada na neverbalnu komunikaciju. Otud se često pitamo: “Nije mi jasno šta se dešava, ništa mu nisam rekao,-la!?”

Neverbalno ponašanje izražava emocije, otkriva osobine ličnosti odražava stav, potiče,  mijenja ili potpuno zaustavlja  komunikaciju koja se odvija riječima.

Tri su osnovna načela koja valja imati na umu prije početka svake komunikacije:

  • Komunikacija je neizbježna. Nije moguće ne komunicirati.
  • Komunikacija je nepovratna. Jednom izgovorena riječ ne može se povratiti.
  • Komunikacija je neponovljiva. Nemoguće je ponoviti istu situaciju.

Više nego ikada, potrebno je ovladati vještinama uspješne komunikacije. Riječi i geste predstavljaju osnovnu komunikaciju između ljudi.

Međutim, način na koji govorimo, ton, dikcija, izraz lica, držanje tijela govore mnogo više od samih riječi.

Naša sposobnost da vodimo inteligentan razgovor određuje kvalitet našeg života, da li ćemo biti sami ili u vezi, ne/harmonične partnerske i porodične odnose, posao koji ne/radimo, novac koji ne/zarađujemo, psihofizičko zdravlje, društveni život, prodajne i druge vještine,…

Komunikacija je najmoćnije oružje koje imamo. Komunikacijom možemo izgraditi ili uništiti svoj svijet.

Da li se i vama dešava da važan razgovor sa vašim partnerom, šefom, radnim kolegama ili djecom završi u potpuno neželjenom smjeru i da se nakon toga, umjesto zadovoljno, osjećate razočarano i potpuno beznadežno.

Da li vam se, samo nekoliko minuta kasnije, pojavi hrpa “pravih” riječi i čitavih rečenica kojima bi, da ste ih upotrijebili u razgovoru, postigli željeni rezultat.

Kako bi to bilo kada bi svaki put, u pravom trenutku, izgovorili baš te riječi?

Ili još bolje, zamislite, samo zamislite, kako bi to bilo da naučite kako da dođete do rješenja koje bi svima donijelo mir i sreću?

Da, dobro ste pročitali. Komunikacija je NAUČLJIVA.

Ukoliko želite da saznate koje su to konkretne tehnike koje će vam omogućiti da svaku komunikaciju sa lakoćom vodite u željenom pravcu, kliknite na ovaj link »»» https://fb.me/e/44C3cEMXy

Kad srce govori

admina