EVO KAKO DA SPREMITE OVU BILJKU ZA KAMENAC U BUBREGU

EVO KAKO DA SPREMITE OVU BILJKU ZA KAMENAC U BUBREGU

Nakon što se sve okolo očisti počevši od najranije faze četkom, suši se kao lišće, u hladu, na prozračnom mjestu.

Zbog prelijevanja hranjivih tvari koje se nalaze u mladenačkim izbojcima ove biljke, slavni buhač oduvijek se koristio za pomoć kod bolesti, iritacije mokraćnog sustava, sprječava zapaljive cikluse u tijelu.

Doista, čak su i zastarjeli Grci uočili oporavljajuća svojstva gnjavaže i uključili je u trljanje protiv muka uzrokovanih bolešću i osteoporozom. Kao najpoznatiji normalni lijek koji pomaže protiv bolesti, odnosno anemije, misli se. Korisno utječe na prilagodbu glukoze, a zbog svog diuretičkog učinka dodatno kontrolira puls. Pospješuje asimilaciju i izbacivanje otrova iz tijela.

Dodatno je snažan kod dijabetesa, bubrežnih kamenaca, kontaminacije mokraćnih čestica, manjka željeza, kožnih bolesti, proširenja prostate…

Izrazito utječe na problematiku osjetljivosti, prehlade, gihta, ukočenosti, išijasa, bolesti jetre, žuči i slezene, refluksa kiseline, čira na želucu i dvanaesniku. Dodatno je uspješan kod šećerne bolesti, bubrežnih kamenaca, kontaminacija mokraćnog sustava, bljedila, kožnih bolesti, proširenja prostate. Ubrzava probavu, jača otpornost, sprječava iritaciju, prestaje od umiranja. Potiče ponovno punjenje stanica i stoga pomaže u obnavljanju ligamentnog tkiva.

Korov se skuplja u nepatvorenoj prirodi, što dalje od ceste i kontaminiranih zona koliko se moglo očekivati. Mladolik lišće, pobrano prije cvatnje, najukusnije je za konzumiranje i čini najosnovniju razliku. Najbolja prilika za sakupljanje dosadnog lišća je prije ljeta, prije cvatnje, a može se brati i u jesen prije razvoja sjemena. Tijekom žetve, ruke je obvezno čuvati rukavicama s obzirom na činjenicu da mravlje korozivne tvari i receptori prisutni u folikulima dlake mogu pogoršati stanje kože i uzrokovati trnce, agoniju, crvenilo i povećanje. Beru se iznimno mladoliki listovi koji se termički obrađuju radi sigurnog korištenja vatre ili suše za neko vrijeme u budućnosti.

Kako bi vam ručno izrađeni smetali tijekom cijele godine, osušene listove možete sušiti u sjeni, na prozračnom mjestu, pa osušeni korov stavite u kutije za materijal ili vreće. Korijen se uklanja u proljeće i vrijeme berbe. Nakon što se sve okolo očisti od početka četkom, suši se kao lišće, u hladu, na prozračnom mjestu.

Naida.B

Pozdrav, ja sma Naida i dolazim iz Sarajeva, novinarstvom se bavim vec 7 godina i moj glavni zadatak je da vas informisem o glavnim desavanjima iz svijeta i regije.