EVO KAKO MOŽETE JESTI SVE A DA SE NE UGOJITE

EVO KAKO MOŽETE JESTI SVE A DA SE NE UGOJITE

Dok cijenite hranu i piće, budite umjereni, a nutricionistica Maja Astaloš potiče kako da besprijekorno prilagodite večere kako ne biste skupili dodatne kilograme.

Prilike su optimalna prilika za susrete sa voljenima, a u našoj ordinaciji su bogate i obilne večere. Ipak, takvo žderanje nije solidno, velika većina varijanti hrane koje jedemo loše utiče na naše tijelo, pa čak može izazvati i užasne rezultate. O čemu smo zapravo van baze i kako bismo zapravo mogli jako da jedemo, a tokom novogodišnjih slobodnih dana pitali smo nutricionistkinju Maju Astaloš.

Kako bismo mogli jesti u posebnim periodima godine?

“Kao dosljedno na solidan način. Ne vidim opravdanje zašto bi pojedinci trebali podijeliti vrijeme prije, a zatim i poslije posebnih doba godine u pogledu izdržavanja. O zakonitom izdržavanju treba se dosljedno baviti. Naši rođaci će se generalno previše truditi, sjediti, odmoriti se i uglavnom jesti više posebna doba godine su teška za epikurejce i pojedince koji cijene hranu i to je u redu.Zaista želite da se malo opustite i uživate, a ipak je ključ biti umjeren.Biće asortiman retkosti na stolu, slatke i ukusne i očigledno bi trebalo da ih cenite, ali nemojte se previše truditi. Podelite ukupnu sumu hrane na nekoliko skromnijih večera i nemojte odmah mešati ogroman broj varijanti hrane. pauza između večera od otprilike četiri sata i da hemikalije uključene u asimilaciju mogu još efikasnije obraditi hranu koju jedete.”

I kako ne bismo jeli, ono što je generalno nebezbedno sa naše konvencionalne novogodišnje trpeze: sarma, pečenje, ruski tanjir mešanog zelja…?

Sve je štetno, sve je prepuno masti i šećera i svaka od njih su nepopunjene kalorije, nešto što naše tijelo ne može iskoristiti kako se očekuje. Takav režim ishrane može stvoriti teške probleme za pojedince koji ne jedu redovno na taj način. Za sada se shvata da je za vreme Nove vanredne situacije prepuna pojedinaca koji definitivno ne odobravaju trnce u stomaku, hipertenziju… Čovek zakopava grob zubima, to često govorim u poslednje vreme. Neki ljudi traže izvor užitka u hrani koja je pogrešno. Svako treba da obrati pažnju na svoje telo i da mu daje ono što želi da radi na odgovarajući način. ”

Kako se potruditi da ne prežderete na svečanostima?

“Generalno sve počinje od predjela, kroz principijelni kurs na kraju idu kolači i pite. Očigledno je teško suprotstaviti se tako briljantnoj i rajskoj hrani, ali zaista nije ni potrebno. Počnite od kanapea, uzmite kašiku hrane koju želite Zatim, da smanjite žudnju, započnite gozbu sa komadom salate, tada ćete u tom trenutku apsolutno smanjiti stomak i nećete moći da dobijete više hrane i na taj način ne dovodite svoje telo u stanje prepuštanja. jaja, na osnovu toga što se ovi izvori hrane sa više entuzijazma obrađuju, pa biste mogli osjetiti želudac i nelagodu pod pretpostavkom da jedete veću količinu ovih izvora hrane. čini apsorpciju problematičnom i može doći do oštrih agonija u predelu želuca. m od debeljuci i odvojite malo vise mesta za desert.Zaista moramo da se pozabavimo svojim blagostanjem, s obzirom na cinjenicu da dok infekcija ne udari na ulaz, retko ko se bavi ishranom.S obzirom da ja radim u kardiologiji vidim sve veći broj mladih starijih od 25 godina koji imaju problema sa srcem, korpulentni su, a sve je to posljedica bespomoćnog izdržavanja. ”

Da li su masti u bilo kom trenutku potrebne?

Očigledno, želimo masti i ulja u režimu ishrane, oni su zaista prenosioci energije i nisu sve masti užasne kao što bi mogli pretpostaviti. Od vitalnog je značaja da dosljedno unosimo manje masti u tijelo kako bismo imali dovoljno energije za svakodnevne vježbe, a osim toga, pametnije je koristiti kokosovo ulje ili GI margarin (filtrirani namaz se oslobađa od viših nezasićenih masti i u suštini je stavka), ove vrste masti nisu štetne kada se zagreju i ne mijenjaju sintetički dizajn na visokim temperaturama. Dodatno je vrijedna upotreba susamovog ulja, jer ima sposobnost zagrijavanja tijela, a ima i šarmantan okus i miris. ”

Da li post u suštini znači da ćemo postati više u formi?

“Zapravo, pojedinci se tokom posta istinski pune, a objašnjenje je da su tokom ovog perioda koristili blažu hranu da udovolje gladi. Velika većina nema ni najsjajniju ideju kako da izazove pristojne mešane večere tokom posta i uglavnom ubrizgane vrste hrane koje sadrže veliku količinu šećera i masti, prženi krompir i riba, različiti štapići i hrpe kruha, baš kao poslastica, ova vrsta hrane ne može zadovoljiti naše hranljive potrebe i može izazvati neugodnu prirodu, pa čak i naškoditi dobrobit. pod pretpostavkom da postoje uslovi za to (bledilo, hipertenzija, dijabetes, itd.)

 

Naida.B

Pozdrav, ja sma Naida i dolazim iz Sarajeva, novinarstvom se bavim vec 7 godina i moj glavni zadatak je da vas informisem o glavnim desavanjima iz svijeta i regije.