OVO JE GLAVNI SIMPTOM BOLESTI TROMBA

OVO JE GLAVNI SIMPTOM BOLESTI TROMBA

Duboka venska apopleksija možda je najpoznatiji znak trombofilije – proširene sklonosti živog bića da uokviruje trombi zbog problema u zgrušavanju krvi, sastavlja Lepa I Srecna.

Nije sasvim jasno zašto se to događa, a stručnjaci su otkrili da ta sklonost može biti i urođena i stečena. Trudnice se posebno kockaju, ponajprije u svjetlu činjenice da postoji kocka s prijevremenim porodom. Ako se zbog ugrušaka skromnije krvne žile otežaju, izlijeganje i posteljica ne rastu kako se očekivalo. Bez obzira na to je li trudnoća prošla bez problema, samo naknadno stanje je razlog moguće apopleksije, jer su vene pod većim pritiskom.

Trombofiliju također uzrokuje pušenje, koje oštećuje krvne žile, kockanje povećava težinu, ali uz to i preventivne tablete. Zbog navodne “trombotske prilike” uzrokovane trombofilijom, kao i njihova ponavljanja, iznimno je normalan slučaj da pacijent zauvijek prihvati liječenje.

To se zapravo dogodilo Lepoj Breni prije desetljeća kada je na jednoj reviji vidjela da joj je desna ruka naglo postala ljubičasto-plava.

“Nije mi se činilo očito da bih trebala ulaziti u show, promijenila sam usnik u lijevu ruku, a podigla desnu i dobila je tipičnu raznolikost”, ispričala je Brena za Story. “Kada sam se vratio u Beograd, otišao sam na VMA na pregled vena, gdje su uočili da su mi vena desne ruke i aksilarna vena desne ruke totalno začepljene.

Bio sam na liječenju, ležao sam nepomično 12 dana, s rukom u jednom položaju, tamo su me brinuli i zalijevali, bilo je to mojih prvih 12 dana nekakvog odmora gdje je zbog ogromna skupina specijalista na VMA, smislili su kako da me isto tako dezinficiraju da otvore 70% sakruma i 100% aksilarne vene. To mi je bilo najupečatljivije iskustvo s trombofilijom. Bio sam u šoku“, prikazao je vokal.

Nakon ovoga, Brena je potpuno promijenila način prehrane. Trenutno jede ribu i meso s pjenušavima, uz tonu povrća, a s jelovnika je potpuno izbacila svinjetinu i ovcu.

Naida.B

Pozdrav, ja sma Naida i dolazim iz Sarajeva, novinarstvom se bavim vec 7 godina i moj glavni zadatak je da vas informisem o glavnim desavanjima iz svijeta i regije.