5 jeftinih ostrva koje možete kupiti

5 jeftinih ostrva koje možete kupiti

5 jeftinih ostrva koje možete kupiti

Za vrijeme izolacije u kojoj se nalazimo zbog epidemije novog koronavirusa, mnogi sanjaju o kući s vrtom ili barem o stanu s balkonom. Oni koji imaju svoje dvorište mogu sigurno uživati ​​u svježem zraku i pronaći vrijeme za izolaciju koje je lakše podnijeti.

Obični smrtnici stoga sanjaju o dvorištu i vrtu, možda samo o balkonu, a bogati imaju malo drugačije snove. Američka agencija za promet nekretninama HG Christie povećala je potražnju za otoke. Milijarderi žele prirodniji prostor za kretanje, slobodu i, naravno, privatnost. Privatni otoci su više nego prikladni za to.

Na internetskoj stranici Forbesa pronašli su prilično nekoliko otoka koji nisu toliko skupi. Njihova cijena ovisi o veličini, lokaciji, lokaciji i onome što već postoji na otoku. Na primjer, ako se tamo izgradi luksuzna vila s bazenom, sportskim objektima, cjelokupnom infrastrukturom i slično, otok će naravno biti jako skup. Ako sve gore navedeno nije slučaj, cijena će biti znatno niža.

Bogati, naravno, pažljivo kupuju otok na kojem neće morati poštovati različita ograničenja – na primjer, o zaštiti okoliša, određenih vrsta životinja i biljaka. Oni žele i već izgrađene zgrade, jer je isporuka građevinskog materijala i radnika vrlo visoka cijena. Često se javljaju i problemi s različitim birokratskim mlinovima, koji mogu trajati vrlo dugo. Bogati, međutim, obično žele lokaciju na kojoj bi mogli uživati ​​odmah.

 

5 najeftinijih otoka

A koji su otoci trenutno najjeftiniji?

1. Round Island, Nova Škotska – oko 54,411 €

2. Halfisland, Nova Škotska – oko 54.807 €

3. Mill Cove, Nova Scotia – 62,877 €

4. La Cornelia, Nikaragva – 83.484 eura

5. Naomi, Njujork – 91.806 eura

Agencija kaže da je potražnja za privatnim ostrvima udvostručena u posljednjih šest sedmica. Slična se stvar dogodila nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Međutim, svim ultra bogatim biće prilično teško pronaći svoj otok. Oni koji ih već imaju, ne žele ih prodati, jer su već sigurno utočište za njih. Planiraju da ostanu na ostrvima dok ne nestane pandemija. U prošlosti su na otocima boravili najviše dva mjeseca godišnje, dodao je predstavnik agencije.

Ali možda će novi vlasnik dobiti ostrvo koje će prodati bogati Richard Branson, osnivač grupe Virgin. Odlučio se prodati  ostrvo, jer je želio spasiti posao, koji je teško pogođen epidemijom novog koronavirusa.

Koji su bogataši ponosni vlasnici otoka?

Popularna američka voditeljica Oprah Winfrey kupila je 2018. godine jedno od četiri najveća ostrva na ostrvima San Huan, Orcas. Za to je odvojila nešto više od sedam miliona eura. Što je relativno jeftino, barem u usporedbi s iznosima koje su za to otoke oduzeli drugi bogataši. Na primjer, ruski milijarder Roman Abramovič za privatno je ostrvo St. Bart dao gotovo 80 miliona dolara. Osnivač tvrtke Oracle technology Larry Ellison dao je 400 do 500 miliona dolara za 98 posto havajskog ostrva Lanai.

robert

Leave a Reply