Deset najbogatijih gradova Afrike

Deset najbogatijih gradova Afrike

Deset najbogatijih gradova Afrike

Afrika postaje rastuće financijsko i poslovno središte, što također privlači mnoge investicije. Na kontinentu trenutno postoji postotak globalnog privatnog bogatstva. Najbogatiji afrički grad je Johannesburg, čije privatno bogatstvo doseže deset posto najbogatijeg grada na svijetu, New York.

Međunarodna bankarska grupa Afrasia upravlja bankarskim operacijama između Afrike, Azije i ostatka svijeta. Oni su sačinili izveštaj o privatnom bogatstvu zemalja i gradova. Prema izvješću, pokazatelj privatnog bogatstva trebao bi prikazati financijsko zdravlje gradova i zemalja realnije od najčešće korištenog pokazatelja bruto domaćeg proizvoda. Privatno bogatstvo znači svu imovinu stanovnika (novac, nekretnine, akcije, poslovne investicije) bez zaduživanja. Državni resursi nisu uključeni. Zbog nepouzdanosti podataka, izvještaj ne uzima u obzir neka primjetno velika tržišta u Africi, poput Zimbabvea, Demokratske Republike (Demokratska Republika) i Alžira.

U Africi procenat globalnog privatnog bogatstva
Iako je Afrika tradicionalno igrala malu ulogu na globalnom tržištu, kontinent se polako razvija u središte financijskih usluga i poduzetništva. U proteklom desetljeću, rastuća elita Afrike dodala je 19.000 milijunaša, a njeno ukupno privatno bogatstvo doseglo je brojku od tri biliona eura. Njegovo privatno bogatstvo čini dobar postotak globalnog, a afrički su gradovi još uvijek daleko od najbogatijih gradova svijeta.

U posljednjem desetljeću kontinent bogat sirovinama bilježi rast privatnog bogatstva od 13%. Od toga, tri posto u posljednjoj godini, što govori da se rast počeo polako bujati. U prošloj godini Mauricijus je na četvrtom mjestu u svijetu po rastu privatnog bogatstva. Postigla je 20 posto rasta, pet posto iza najbolje Indije i dva posto iza Malte i Kine.

Nigerija s druge strane dijeli posljednje mjesto s Pakistanom u pogledu godišnjeg rasta privatnog bogatstva u 2017. Pad od 10 posto dogodio se uglavnom na štetu sigurnosti u zemlji. To je uzrokovalo pad lokalne valute prema američkom dolaru i veliki odliv stanovnika s najmanje milion eura privatnog bogatstva.

Bolje od zemalja EU u poslednjem desetljeću
Čak se i u posljednjoj deceniji mnoge afričke zemlje našle na visokom mjestu u pogledu rasta. S rastom od 195%, Mauricijus je zaostajao samo za Vijetnamom (rast od 210%) i Kinom (rast od 198%). S rastom od 190%, slijedi je druga afrička zemlja, Etiopija. Takođe je prestigla petoplasiranu Indiju. Među prvih 20 su Ruanda na 17. mjestu (rast od 74%) i Kenija na 19. mjestu (rast od 73%).

Najteže je pogođena Venezuela u posljednjem desetljeću, a slijedi osam evropskih zemalja u smislu pada privatnog bogatstva. Rast u Evropi snažno je obilježila finansijska kriza 2008. Najgora afrička država, sa 10% pada, Egipat je na desetom mjestu. Nalazi se na 17. mjestu sa padom od 2% u Alžiru.

Kao što pokazuje budućnost
Očekuje se da će se privatno bogatstvo u Africi povećati za 35 posto do 2027., 15 postotnih bodova manje od prognoze za globalni rast. Predviđa se da će privatno bogatstvo najviše rasti na Mauricijusu, Gani, Ruandi i Ugandi. Tokom narednih deset godina očekuje se da će ove zemlje povećati privatno bogatstvo za 90 do 150 posto.

 

robert

Leave a Reply