Kina razvija centralizovanu digitalnu valutu

Kina razvija centralizovanu digitalnu valutu

Kina razvija centralizovanu digitalnu valutu

Kina također planira uvesti svoju digitalnu valutu, ali se kladi na centraliziranu valutu. Kroz nju bi vlada dobila kontrolu nad trošenjem građana, a strogu regulaciju brinula bi centralna banka Kine. Detalji planirane novosti još nisu poznati, ali valuta bi se mogla povezati s postojećim elektroničkim platnim sustavima.

O kineskoj digitalnoj valuti u nastajanju se vrlo malo zna. Guverner Kineske centralne banke Yi Gang u septembru je rekao da bi to moglo biti povezano sa postojećim sistemima elektronskog plaćanja poput Wechat-a i Alipay-a. Ovo su popularne aplikacije za pametne telefone preko kojih se mogu obavljati juan transakcije preko bankovnih računa.

Nova valuta na dan samca?

Kineski mediji nagađaju da bi centralna banka mogla objaviti novu valutu 11. novembra, što se etabliralo kao Dan samca. Internetski trgovci u Kini, kao i u nekim drugim zemljama, tada nude velike popuste i uzrokuju besvjest u kupovini.

Kineska digitalna valuta očito će biti u potpunom sukobu s osnovnim principom kripto valuta – anonimnošću. Otac ideje prve kripto valute, bitcoina, želio je stvoriti decentralizirano sredstvo plaćanja koje bi korisnicima ponudilo potpunu anonimnost u kupovini i prodaji.

Peking nije oduševljen idejom anonimnog ponašanja građana i, u skladu s politikom stroge državne kontrole u svim oblastima, zahtijeva transparentnost i sljedivost kriptovaluta.

Kina nije jedina zemlja koja želi svoju digitalnu valutu

Venezuela je svoju kriptovalutu izdala u februaru prošle godine, sakupivši 3,3 milijarde dolara u prvoj fazi. Novac je, između ostalog, izdvojen za uvoz hrane, lijekova i industrijske robe, a milijarda dolara je dodijeljena venecuelanskoj centralnoj banci za povećanje deviznih rezervi.

Digitalna valuta, biblioteka koju je osnovao Facebook, trenutno dobija najviše interesa. U tehnološkom gigantu opisan je kao nova globalna valuta koja bi trebala učiniti uštede, transakcije i kupovine jednostavnim poput slanja poruka. Konzorcijum, koji obuhvata 21 kompaniju koja su se prvi put sastala ranije tokom sedmice, planira da zvanično predstavi valutu za sredinu naredne godine.

Na štetu slobodnjaka, od samog početka pojavile su se mnoge nedoumice i kritike, koje dolaze od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora financijskog sistema, kao i od tehnoloških stručnjaka iz cijelog svijeta. U Evropi je Evropska komisija ispitala moguće efekte funte na konkurenciju, a kritična je i Evropska centralna banka.

Između ostalog, ruski programeri, koji stoje iza popularne aplikacije za razmjenu poruka Telegram, žele stvoriti konkurenciju. Potajno pripremaju kripto valutu Gram, koja bi trebala postati alternativa Visi i MasterCardu za “novu decentraliziranu ekonomiju”.

 

 

 

 

robert

Leave a Reply