Beč če pomoći ugostiteljstvu sa vaučerima za posjetu restorana i kafića

Beč če pomoći ugostiteljstvu sa vaučerima za posjetu restorana i kafića

Beč če pomoći ugostiteljstvu sa vaučerima za posjetu restorana i kafića

Slaba turistička sezona u Beču
U Beču su gradske vlasti priskočile u pomoć turizmom i ugostiteljskim aktivnostima koji se bave posljedicama epidemije koronavirusa 19. Među svim bečkim domaćinstvima podijeljeni su vaučeri za posjet restoranima i kafićima.

Turizam u Beču pretrpio je teške posljedice zbog dvomjesečne obustave javnog života, a stanovnici strahuju da će oporavak potrajati nekoliko godina. U gradu u kojem su posljednjih godina navikli na masovni turizam, danas se bave polupraznim hotelima i restoranima. Sam ugostiteljski posao godišnje gradu donosi 1,4 milijarde eura prometa. Gradske vlasti su stoga odlučile pokušati oživjeti ovu aktivnost uz pomoć bonova koje su dobila sva bečka domaćinstva.

Bečani su sredinom juna dobili vaučere s kojima mogu plaćati hranu i bezalkoholna pića u lokalnim restoranima, čime pomažu u prevladavanju kaznene krize. Gradske vlasti podijelile su bonove 950.000 domaćinstvima – jednočlano domaćinstvo dobilo je vaučer u vrijednosti od 25 eura, a višečlano domaćinstvo 50 eura. Oni ih mogu otkupiti do kraja septembra ove godine ili ih donirati humanitarnim organizacijama, koje će ih rasporediti među socijalno slabije.

Unatoč neizvjesnosti ugostitelja i hotelijera, gradske vlasti su optimistične smatrajući da su se krunski kuponi pokazali kao dobar potez – Bečani su dosad otkupili trećinu svih vaučera. „Veoma mi je drago što su građani dobro prihvatili ovu ponudu i unovčili više od 300.000 vaučera u vrijednosti od 10 miliona evra koji idu bečkim ugostiteljima u dobrom mjesecu“, rekao je gradonačelnik Michael Ludwig. Ako se svi kuponi iskoriste, vlasti će ovom kampanjom izdvojiti 40 miliona eura za ugostiteljske aktivnosti.

 

 

 

robert

Leave a Reply