Otkriva li se tajna šume AOKIGAHARA?

Otkriva li se tajna šume AOKIGAHARA?
Photo by: mtzn / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Otkriva li se tajna šume AOKIGAHARA?

Gotovo netaknute šumske ravnice, koje se prostiru na 35 kvadratnih kilometara i obuhvataju podnožje najvišeg vrha Japana, planine Fuji, prožete su mistikom povezanih sa tragičnim događajima. Čuvena šuma Aokigahara, poznata i kao Šuma samoubica, još uvijek budi duhove i privlači turiste iz cijelog svijeta. Ali zašto ova šuma? Šta je to što on prisiljava nesrećne da okončaju svoj život tamo?

Japanska šuma koja krije mnoge tajne

U podnožju najviše planine Fuji nalazi se šuma koja je dugi niz godina uzbuđivala duhove zbog svojih mnogih tajni. Drveće koje se njiše na vjetru podsjeća na morske valove, otuda ime Jukai ili More drveća. Kažu da je šuma toliko gusto obrasla, da je vrlo teško naći svjetlost u njoj čak i podne. Tišina također stvara neobičan osjećaj, jer se u njoj teško može čuti pjevanje ptica. Mnogo urbanih legendi kruži šumom i mnogi su uvjereni da razlog leži u njenoj tragičnoj povijesti. Šuma Aokigahara već dugi niz godina poznata je kao omiljeni grad mnogih pojedinaca koji su u njoj počinili samoubistvo.

U prošlosti, tačnije u vrijeme feudalizma, u Japanu je samoubistvo bio čin časti. Naime, samurajski ratnici radije su počinili seppuk ili harikiri (ritualno samoubistvo), nego što su pali u ruke neprijateljima, pokazujući tako svoje dostojanstvo i čast. Ali ako prošlost ostavimo po strani, čak i danas mnogi se odlučuju okončati svoj život, ne iz časnih razloga kao u prošlosti, već zbog težine života, koju često dodatno pogoršavaju mentalni problemi. U Japanu najčešće biraju skriveno i teško dostupno mjesto – šumu Aokigahara, koja se smatra drugom najčešće zajednicom na svijetu za samoubojstvo; na prvom mjestu je Golden gate most u San Francisku.

Mještani koji žive u blizini prijavljuju tri vrste posjetitelja koji ga najčešće posjećuju – to su izletnici, znatiželjnici i oni koji planiraju samo jednosmjernu posjetu. Čak kažu da je sve počelo Matsumotovim romanom Kuroi Jukai iz 1960. godine, što u prijevodu znači “crno more stabala”. Roman se tragično završava s dvoje ljubavnika koji svoj život završavaju u ovoj šumi. Iako se na prvi pogled čini da je dramatična priča “kriva” za mnoga samoubistva u šumi Aokigahara, istraživači ove zanimljive teme kažu da je historija samoubistava na ovom mjestu počela mnogo ranije. Zanimljivo je primijetiti i da je jedno od najčešćih nalaza u šumi Tsurumuijev kontroverzni hit iz 1993. godine, pod nazivom Priručnik o potpunom samoubojstvu. U knjizi su opisani različiti načini samoubistva i čak se preporučuje šuma Aokigaharo kao savršeno mjesto za umiranje. Prilično bizarno, zar ne?

Sve u svemu to je tako dovelo da je lokalna policija prestala objavljivati ​​broj samoubistava koji su se dogodili na tom području, umanjivši njegovu popularnost među onima koji su razmišljali o tome, a istovremeno potaknula turizam. Posljednji objavljeni podaci datiraju iz 2003. godine kada je zabilježeno rekordnih 105 potvrđenih samoubistava. Međutim, vjeruju da je broj još veći jer neki nikad nisu pronađeni. Lokalne vlasti odlučile su da na ulazu u šumu postave natpise na kojima je pisalo: „Tvoj život je najdragocjenije što su ti roditelji dali.“ „I još:“ „Razmislite još jednom o svojim roditeljima, braći i sestrama i deca. Nisi sam u problemima. ” Htjeli su potaknuti sve koji su se odustali od života da razmišljaju, a napisali su i broj kako bi pomogli u nevolji.

Legende o šumi

U japanskoj mitologiji Aokigaharo je šuma demona, što je ujedno i jedan od razloga zašto se neki Japanci još uvijek boje. Vjeruju da se oni koji uđu u to nikad ne vrate. Spiritualisti vjeruju da energije mrtvih duša prožimaju drveće i tako stvaraju paranormalnu aktivnost koja sprečava povratak običnih planinara i turista iz šume. Prema japanskom narodnom vjerovanju, na ovom svijetu treba ostati duša čovjeka koji umire u dubokom osjećaju mržnje, bijesa, tuge ili želje za osvetom. Te se duše nazivaju yurei i nalaze se u mnogim japanskim filmovima. Ali ako na to gledamo potpuno objektivno, stvar nije toliko neobična i nema nikakve veze sa zlim silama. Često se desi da se mnogi izletnici izgube u gusto zaraženoj šumi. Može se naći i objašnjenje za kvarove kompasa i mobilnih telefona u tom području. Zbog vulkanskih stijena šuma je puna feromagnetskih poremećaja, koji uzrokuju da se kompasi i telefoni ‘ponašaju čudno’ ili čak prestaju raditi.

Šuma, koja se nalazi samo dva sata vožnje zapadno od Tokija, dobila je međunarodnu pažnju nakon što je popularni korisnik YouTubea na svom kanalu objavio video sa svojim iskustvom posjećivanja šume, uključujući leš koji je tamo pronašao. Vlasti upozoravaju na poštujuće ponašanje u slučaju da se posjetitelji nađu pred žrtvama samoubistva. Da li biste se usudili posjetiti ga?

 

robert

Leave a Reply