Istraživanje: Hrvatska je na 10. mjestu najpopularnijih europskih destinacija

Istraživanje: Hrvatska je na 10. mjestu najpopularnijih europskih destinacija

HRVATSKA posljednjih godina slovi kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju – pogotovo u koronakrizi koja traje već godinu dana. Objavljen je novi izvještaj Europske komisije za putovanje (ETC), naslovljen “Praćenje stavova prema domaćem i intraeuropskom putovanju”.

Riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje europskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s covidom-19. ETC je udruženje nacionalnih turističkih organizacija europskih zemalja smješteno u Bruxellesu.

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švicarska, Španjolska, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u siječnju.

Hrvatska pala s osmog na deseto mjesto na listi najpoželjnijih destinacija

A u njemu je Hrvatska na ljestvici deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Europe pala na deseto mjesto. Dok čak 9.8% ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španjolsku, samo 3.1% ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal.

Valja pritom istaknuti da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana – Tunis, Maroko, Alžir i Egipat – budući da je riječ o putovanju unutar Europe. Stoga ne znamo kako Hrvatska kotira u odnosu na ova, u pravilu daleko povoljnija, turistička odredišta.

U trećem izvještaju, objavljenom u prosincu prošle godine, Hrvatska je među ovih 10 europskih odredišta bila na osmom mjestu, ispred Austrije i Nizozemske i iza Portugala, s 3.6% ispitanika koji su izrazili želju za putovanjem u našu zemlju. U drugom izvještaju iz studenog postotak je za Hrvatsku bio 3.8%. A u prvom izvještaju taj je postotak bio još viši – 4.1% To znači da je Hrvatska u međuvremenu pala za 1% na ovoj ljestvici, a pad je konstantan. U isto vrijeme Španjolska je narasla za 2% – od 7.8% do 9.8%. I nama susjedna Italija narasla je za gotovo 1% – sa 7.3% na 8.2%.

52% europskih ispitanika namjerava putovati u idućih šest mjeseci

Podsjetimo, Hrvatska je prošle sezone zabilježila samo 50% noćenja koja je ostvarila 2019., iako je prema turističkom prometu imala najbolju sezonu na cijelom Mediteranu, kako je zaključeno u prosincu na godišnjem kongresu hotelijera. Ipak, financijski rezultat sezone bio je daleko slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja, odnosno dolazaka, upozorili su hotelijeri i dodali kako se povratak prometa na razinu iz 2019. ne može realno očekivati prije 2022. godine.

Inače, ETC u svom posljednjem izvještaju zaključuje kako se stav Europljana prema putovanju blago popravio pa 52% ispitanika sad kaže da namjerava putovati u idućih šest mjeseci, 5% više nego u prethodnom izvještaju. Štoviše, udio ispitanika koji su odgovorili da misle putovati od travnja do lipnja povećao se za 20%. ETC povezuje ovaj porast uz napredak u cijepljenju u Europi, unatoč određenim zastojima s isporukom naručenih zaliha cjepiva u Europskoj uniji.

Također, 40% ispitanika reklo je da planira posjetiti drugu europsku zemlju, 4% više nego u prethodnom izvještaju. I postotak Europljana koji namjeravaju putovati avionom povećao se za 3%, na 52%. Ipak, one koji misle putovati i dalje najviše brinu mjere karantene (15%), porast novih slučajeva covida-19 na odredištu (14%) i strah da će se ondje zaraziti (13%).

A cjepivo za covid-19 (11%) i fleksibilna politika otkazivanja rezervacije (10%) i dalje su najzastupljeniji faktori pri odluci ispitanika o putovanju. Efikasnost kontrole epidemije na odredištu im je treći najčešći faktor (10%). Zanimljivo je i da samo 22% ispitanika kaže da im strogi javnozdravstveni protokoli mogu pokvariti iskustvo putovanja, a 67% ih smatra da se zbog njih osjećaju sigurnije i opuštenije.

ETC je u svom prošlogodišnjem izvještaju procijenio pad broja međunarodnih turista, zbog lockdowna i ograničenja putovanja, na 60%, i predvidio da će se obujam putovanja vratiti na razinu prije pandemije tek 2024.

VIR: https://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-hrvatska-je-na-10-mjestu-najpopularnijih-europskih-destinacija/2256381.aspx

admina