Pogledajte prve znakove koji Vam ukazuju da će Vam gušterača stradati

Pogledajte prve znakove koji Vam ukazuju da će Vam gušterača stradati

Pogoršanje koje se događa je poput muka koje izazivaju različite bolesti, pa je zaključak često izvan baze

Pankreatitis (iritacija gušterače) redovito se događa kada dođe do odgode u napredovanju želučanih proteina i ti spojevi počnu napadati stvarnu gušteraču. Zatim, u tom trenutku dolazi do nelagode i krajnjih muka u želucu.

Upute za nadahnuće u vježbanju

Iscrpljeni pankreatitis može umanjiti korisnost gušterače i dovesti do smanjenja njene sposobnosti emitiranja tipičnih mjera želučanih katalizatora i kemikalija. To utječe na gušteraču i uzrokuje bespomoćno zadržavanje suplemenata, što često dovodi do različitih infekcija, uključujući dijabetes.

Što je gušterača?

Gušterača je ravni, rastegnuti organ smješten u želucu. To je bitan organ povezan s emisijom različitih katalizatora i kemikalija odgovornih za uobičajeni rad želučane parcele. Želučani katalizatori emitiraju se u duodenum, gdje su povezani s unošenjem bjelančevina i masti iz hrane. Izuzetne stanice u gušterači ispuštaju uobičajeno neprijateljske kemikalije – inzulin i glukagon – u krvožilni sustav i one kontroliraju razinu glukoze. Inzulin asimilira obilje šećera iz cirkulacijskog sustava kada se povisi razina glukoze, dok ispuštanje glukagona odvodi glukozu u krvožilni sustav kada je to potrebno.

Vrste pankreatitisa

Pankreatitis može biti intenzivan ili trajan. Intenzivni pankreatitis je stanje u kojem pogoršanje traje u ograničenijem vremenskom razdoblju (obično je stanje intenzivno

pankreatitis se poboljšava unutar tjedan dana i pacijent prolazi hitnu pomoć nakon pet do deset dana), dok se uporni pankreatitis prikazuje izrazitijim izrazom – može trajati prilično dugo, a pridružuje mu se i iritacija i druga strana učinci.

Intenzivan pankreatitis

To je naglo pogoršanje gušterače, kojemu se pridružuje nježan do izravan osjećaj tjeskobe. Uz odgovarajuće liječenje, većina se pacijenata potpuno oporavi, no u najekstremnijim slučajevima intenzivni pankreatitis može uzrokovati kontaminaciju, prodiranje u organ, nastanak prištića i ozbiljnije ozljede tkiva. Ozbiljnija vrsta pankreatitisa povezana je s oštećenjem drugih bitnih organa, uključujući pluća, bubrege i srce.

Razlozi intenzivnog pankreatitisa su:

– Žučni kamenci: Najrašireniji uzrok intenzivnog pankreatitisa je kamen u žuči koji ometa put želučanih kemikalija i kemikalija, a ta blokada može potaknuti pogoršanje gušterače.

– Previše masnih ulja u krvi: povišene razine masnih tvari mogu potpuno naštetiti stanicama gušterače.

– Alkoholizam: prekomerna upotreba alkoholnih pića značajan je faktor opasnosti za različite bolesti gušterače.

– Autoimuni pankreatitis: ovo je rijedak slučaj pogoršanja gušterače, međutim događa se kada tjelesni sustav počne napadati gušteraču.

– Ozljeda: ozljeda gušterače (udar u srednji dio, auto sudar) može izazvati iritaciju gušterače.

– Cistična fibroza: cistična fibroza je nasljedna bolest koja je u tijeku, a opisuje se emisijom izuzetno guste i ljepljive tjelesne tekućine koja ograničava zračne puteve u plućima, baš kao i putove u želucu.

Lijekovi: Određeni recepti koji sadrže estrogen, kortikosteroide i nekoliko antimikrobnih sredstava mogu uzrokovati pogoršanje gušterače, bilo zbog izravnog štetnog utjecaja ili kao sporednog učinka.

Virusne reinfekcije zaušnjaka: U odrasloj dobi iznimno su rijetki, međutim mogući razlog za pankreatitis.

Indikacije intenzivnog pankreatitisa su: mučnina, trzanje u trbuhu, natečeni želudac i muke u prostoru koji se pogoršava nakon jela, muke u gornjem dijelu presjeka, muke u želucu koje se šire na leđa, groznica i zimica, ubrzan rad srca.

Stalni pankreatitis

Pokazuje se kao ponavljajući napadi pogoršanja gušterače, kojima se često pridružuju želučane muke. Ima iznimno strašan utjecaj na cijeli želudac, baš kao i na asimilaciju suplemenata u malom probavnom sustavu. Bez obzira na zdravu prehranu, pojedinci koji imaju stalni pankreatitis redovito su skidali kilograme s obrazloženjem da njihov želudac ne može očekivano unijeti svaki dodatak iz onoga što jedu.

Ponavljajući se intenzivni pankreatitis može transformirati u stalni pankreatitis, što dodatno može potaknuti tekući pankreatitis, prisutnost ožiljnog tkiva, zbog čega gušterača može ostati slomljena cijelo vrijeme.

Razlozi za stalni pankreatitis:

– Konzumacija žestokih pića potencijalni je čimbenik opasnosti u više od 70% slučajeva stalnog pankreatitisa.

– Hipertrigliceridemija: povišene razine masnih tvari.

– Sužavanje cijevi gušterače: začepljenje kanala gušterače žučnim kamenjem miješa se s presjekom želučanih spojeva i kemikalija.

– Cistična fibroza, koja se opisuje prisutnošću neobično guste i ljepljive tjelesne tekućine, koja se miješa s običnim dijelom tekućine kroz pluća i želudac.

– Genetika: povremeno se stječe tekući pankreatitis.

– Hiperkalcemija može naštetiti gušterači prikupljanjem sekretornih proteina.

– Autoimune bolesti: zapaljiva utroba, reumatoidna upala zglobova, esencijalna bilijarna ciroza, Sjögrenovo stanje, retroperionealna fibroza, sarkoidoksija i sklerozirajući kolangitis.

– Česti prizori intenzivnog pankreatitisa mogu se pretvoriti u stalnu strukturu.

Nuspojave trajnog pankreatitisa su: ponavljajuće se ili čak dosljedne muke u želucu, koje mogu biti izuzetno čvrsto, stalno i nenamjerno smanjenje tjelesne težine uzrokovano bespomoćnim zadržavanjem dodataka iz hrane, užasnom stolicom (steatoreja), dijabetesom, zbog gubitka inzulina za stvaranje stanica u gušterači.

Gdje se događa pogoršanje uzrokovano pankreatitisom?

I intenzivni i trajni pankreatitis prikazani su mukama u gornjoj sredini, obično ispod obalne krivulje. Također, muka u središnjem dijelu srednje regije, više s lijeve strane, tipična je manifestacija, koja malo pazi na vrstu pankreatitisa. Raspon muka varira od nekoliko trenutaka do nekoliko sati. Muke također mogu biti različitih vrsta:

– Blage muke koje se pogoršavaju nakon jela ili pića.

– Pogoršanje se može pogoršati dok ležite na leđima, a teži se i smirivanju tijekom sjedenja.

– Stalne, ozbiljne muke koje traju nekoliko dana.

– Bol koja se širi prema leđima.

– Ponekad se muka proširi na područje prsa i leđa, kao da obavija cijelo tijelo.

Snaga pogoršanja općenito se poistovjećuje s razlogom pankreatitisa. Neočekivani, užasni osjećaj koji se širi na leđa redovito je manifestacija pankreatitisa uzrokovanog kamenjem u žuči, dok je blaža, ograničena agonija obično pokazatelj pankreatitisa uzrokovanog zlouporabom pića.

Određivanje pankreatitisa

Mješavina krvnih i slikovnih testova najpouzdanija je tehnika za odlučivanje o pankreatitisu. Stvarna procjena i klinička povijest obvezni su u procjeni mogućih uzroka.

Analitičke mjere za pankreatitis su:

Pacijent ima ozbiljne muke u središnjem dijelu srednjeg dijela ili u gornjem lijevom kvadrantu, a agonija se pogoršava nakon jela i pića, osobito nakon proždiranja masnih izvora hrane.

Razine lipaze i/ili amilaze su višestruko veće od tipičnih, a to je redovito dovoljno za analizu pankreatitisa. Udio lipaze i amilaze istaknutiji od četiri prema jedan pokazuje da je razlog pankreatitisa zlouporaba alkoholnih pića.

Bez obzira na krvne pretrage, dio popratnih testova snimanja općenito se provodi kako bi se potvrdila analiza:

– Ultrazvuk abdomena

– Endoskopski ultrazvuk

– Kompjuterska tomografija

– Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP), uz pomoć endoskopa za izradu X-zraka bilijarnog i gušteračnog puta

– holangiopankreatografija s magnetskom reverberacijom (MRCP)

Ispitivanje krvi pojedinca koji boluje od pankreatitisa stalno pokazuje povišene razine:

– Probavni spojevi (amilaze i lipaze) – često su i višestruko veći od tipičnih

– Povišena glukoza

– Povišen stupanj lipida (masti) u krvi.

Liječenje pankreatitisa

Vaš liječnik opće prakse upućivat će vas na gastroenterologa ili stručnjaka, ovisno o vrsti pankreatitisa i o tome koja je strategija potrebna. Liječenje pankreatitisa često zahtijeva hospitalizaciju i takozvanu zabranu ili intravenoznu prehranu. Liječnički postupak potreban je ako je uzrok pankreatitisa žučni kamen ili neka druga vrsta začepljenja gušterače ili žučnih cijevi.

Lijekovi i sredstva protiv infekcija daju se oralno ili intravenozno.

Rutina prehrane siromašna mastima i bogata tekućinama; uzastopne večere i mali segmenti.

Uz slučaj da vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite poveže da je razlog vašem pankreatitisu siguran recept, pojedinac će vjerojatno prekinuti taj lijek i preporučiti vrhunsku zamjenu.

Dijeta za pacijente s pankreatitisom

Liječenje pankreatitisa može uključivati ​​potpuni post tijekom dužeg vremena, sve zajedno kako bi se gušterača oporavila. Tijekom tog vremena pacijent se zbrinjava intravenozno. U trenutku kada iritacija prestane, propisuje se rutina prehrane s malo masti i puno tekućine kako bi se ubrzao oporavak. Korištenje alkoholnih pića potpuno je ograničeno ili potpuno zabranjeno kako se stanje ne bi pogoršalo.

Mogući zapleti pankreatitisa

U slučaju da se pankreatitis ne liječi prema rasporedu ili opet u slučaju da se terapija pogrešno približi, može doći do zabune.

– Pseudociste i “džepovi” oblikovani su zbog skupljene tekućine i onečišćenja. U trenutku kad puknu, to može uzrokovati unutarnje isušivanje gušterače i ozbiljnu kontaminaciju.

– Ponekad neizliječeni pankreatitis može loše utjecati na rad pluća.

– Dijabetes je ozbiljna zabuna koja se može dogoditi zbog smanjene emisije inzulina kao posljedice iritacije gušterače.

– Neliječeni uporni pankreatitis može dovesti do bolesti gušterače.

– Budući da se labava crijeva i povraćanje, te iznenađujuće unutarnje umiranje, redovito događaju kod pankreatitisa, produženiji prizor može uzrokovati hipovolemijski šok, što je vjerojatno smrtonosna okolnost koja se događa zbog nedostatka više od 20% krvi ili tekućine u tijelo.

Isto tako se može dogoditi šteta za druge imperativne organe, uključujući bubrege, pluća i srce.

Kada posjetiti stručnjaka?

Temeljni element pankreatitisa je iritacija gušterače, a nuspojave uključuju mučninu u želucu, bolest, nadimanje, vjetrove i probleme povezane sa želucem. Ove manifestacije nisu jedinstvene za pankreatitis, pa se redovito pogrešno dijagnosticiraju.

Da biste donijeli ispravnu odluku, idealno je otići stručnjaku stručnjaku. To je važno, s obzirom na činjenicu da malo razmišljanje o indikacijama i odgađanje liječenja može izazvati istinske i iznenađujuće smrtonosne zabune.

Naida.B

Pozdrav, ja sma Naida i dolazim iz Sarajeva, novinarstvom se bavim vec 7 godina i moj glavni zadatak je da vas informisem o glavnim desavanjima iz svijeta i regije.