Savjeti za uzgoj bilja i povrća na balkonu

Savjeti za uzgoj bilja i povrća na balkonu

Savjeti za uzgoj bilja i povrća na balkonu

U svakom slučaju, povrće i bilje, koje je i najjednostavnije, mogu se uzgajati u skučenim prostorima. Trebamo samo slijediti određene zakone i znati nekoliko osnovnih pravila kako bi naše bilje i povrće zapravo uspijevalo. Sigurno ste ikad obišli trgovinu i pomislili kako bi bilo lijepo kada biste mogli uzgajati svu hranu ili barem većinu nje same u svom vrtu, ali šta ako to nemate. Često mislimo da nam je potrebno ogromno prostora da bi povrće uspjelo, ali to nije slučaj. Istina je da smo ograničeni u izboru kvadrata, ne možemo imati sve povrće koje bismo mogli poželjeti, a na rast povrća i bilje također utječu određeni faktori i situacije koje moramo imati ako želimo uspjeti. pod kontrolom. Ali definitivno je činjenica da svako od nas može imati malo vrtnog raja čak i u bloku i u zatvorenom prostoru.

Uzgoj u kontejnerima

Uzgoj povrća i bilje u kontejnerima? Zašto ne. Sve dok je povrće ili. snabdijevamo zemlju dovoljno organskom materijom, ruke smo potpuno otvorene. Pred nama je odluka da sadimo sjeme ili otkupimo mlado bilje. Većina biljaka, od ruzmarina, timijana, origana, bosiljka, peršuna, vlasac, kopar i čak neka druga, odlično će uspjeti i u manjim i u većim posudama. Neke vrste povrća takođe dobro rastu u njima – na primer rajčica, patlidžan, paprika, zelena salata, rotkvica, mrkva i krastavci. Ali kao što smo rekli, prije nego što započnete stvarnu sjetvu i sadnju, provjerite je li vaše tlo dovoljno hranjivim tvarima i potrebno je dodatno gnojiti. Trebali bi imati i sve posude u koje ćete stavljati bilje i povrće, takozvanu drenažnu rupu. I ne zaboravite kompost!

Uvijek, ali stvarno uvijek, birajte sunčanu poziciju 

Ako nemate uvjete za to, investirajte u umjetna svjetla. U ovom ili onom slučaju, povrću je potrebno šest do osam sati sunčeve svjetlosti da bi uspjelo. Naravno, ima i nekih biljaka i povrća koji uspijevaju čak i pri slabom svjetlu – poput rakete, repe, brokule, zelene salate, poriluk, špinat, grašak i briselski klice, ali to ne znači da će uspijevati u potpunom mraku u najmračnijem kutu sobe. Općenito, ako ćete uzgajati biljke u zatvorenom, za rast trebate kupiti svjetla. Ako povrće postavite blizu prozora, u principu će sunčeva svjetlost biti dovoljna i za rast i opći rast.

Najvažnija stvar – odgovarajuča zemlja

Tlo je jedan od glavnih, ako ne i najvažniji faktor koji utječe na rast i procvat svih vrsta povrća i bilja. Kao što rekosmo, prije svega pripazite da je tlo bogato organskim materijama, gnojite ga nekoliko puta, a za povrće pobrinite se i za kompost i općenit dodatak organskog materijala. Ako sve ovo pružite, možete računati da će sve biti u budućnosti mnogo lakše.


 

 

robert

Leave a Reply