EVO STA ZNACI KADA VAM SED PRED OCIMA POJAVE SVJETLUCAVE TACKICE I MANTA VAM SE

EVO STA ZNACI KADA VAM SED PRED OCIMA POJAVE SVJETLUCAVE TACKICE I MANTA VAM SE

Pod pretpostavkom da ste u bilo kojem trenutku mislili da imate male, lebdeće gliste u oku, nemojte se bojati, jer to vidi 70% pojedinaca.

Svrstavaju se u “Muscae Volitantes” ili očne muhe, ali nemaju nikakve veze s bubama. Oni nemaju nikakve veze sa zemljom ili ostacima. To su mali predmeti koji bacaju sjenu na mrežnicu, svjetlosno tkivo iza naših očiju.

Ovi lebdeći predmeti mogu izroniti iz komada tkiva, trombocita ili proteinskih čestica. Smješteni su u gelu koji zauzima prostor između žarišne točke i mrežnice. Ne viđamo ih stalno. Očigledni su kada se približe mrežnici dok promatraju nešto na svjetlu, na primjer, sunce ili zaslon računala. Kad god pogledate snijeg ili svijetlo nebo, ovi lebdeći predmeti mogu se pojaviti i nestati s razvojem vašeg oka.

Postoji takva posebnost, ali oni nisu povezani. Možda ste vidjeli ova mala svjetla kada ste promatrali nešto iznimno briljantno. Entoptička posebnost plavog polja je nevjerojatna suprotnost gledanju ovih lebdećih predmeta. Ne vidite sjene, ali prozore koji propuštaju navale svjetlosti u vašu mrežnicu.

Dovode ih bijeli trombociti koji prolaze kroz žile na vanjskom sloju retine. Ti su tapci ogromni do te mjere da napuštaju prostor koji prati vašu mrežnicu i pokreću ih otkucaji oka. Povremeno će vam se činiti da tamni rep prati svjetlosne mrlje. To su crvene trombocite ometane ogromnim bijelim trombocitima.

Većinom su plivači samo iritacija i na to smo se navikli. Bez obzira na to, kako starimo, oni nam mogu ozbiljno onemogućiti vid i zahtijevati medicinski zahvat. Ovaj sustav uključuje uklanjanje staklastog i zamjenjivanje fiziološkom otopinom

robert