POGLEDAJTE STA TREBA DA URADITE PRIJE SPAVANJA

POGLEDAJTE STA TREBA DA URADITE PRIJE SPAVANJA

Odmor je ključan za odlično fizičko i emocionalno blagostanje. To je jednako važno kao i zdrava rutina ishrane ili vježba. Ipak, veliki dio odraslih se ne odmara dovoljno, a mnogi se bude u centru kasnih večernjih sati razmišljajući o svojim brigama.

Također, jedan od problema, kažu stručnjaci, je to što dio odraslih nema odgovarajući raspored spavanja. Stoga leže u krevetu dok im razmišljanja još uvijek idu “300 na sat”, što im ne dopušta da klimnu glavom.

Da bi se ovo spriječilo, majstor odmora dr. Niall Stanley kaže da je kritično potrebno 30 minuta da se pripremite za odmor.

“Ne možete posmatrati fantaziju, morate dozvoliti fantaziji da vas prati. Morate dovesti svoje tijelo i veliki mozak u odgovarajuće stanje sa ciljem da vas fantazija pronađe bez ikakvih problema. Na taj način ćete olabaviti svoje tijelo i psiha.”

Majstor Mark Kropli kaže da je “30 minuta pre spavanja do tačke opuštanja i razmišljanja o odmoru”.

“Imajte na umu značaj pristojne svakodnevne prakse, bez obzira da li je u pitanju odmor ili neki drugi dio života, jer ona može u potpunosti povećati vaše izglede da budete na vrhu.”

Dakle, šta morate da se opustite prije spavanja? Ovih šest faza!

30 minuta prije spavanja

Iskoristite posljednjih pola sata prije spavanja da izvršite obaveze koje ste započeli tokom dana. Šaljite poruke, pokrivajte račune elektronskim putem ili napravite dnevni red za naredni dan.

Istraživanja su pokazala da su pojedinci kojima je potrebno pet minuta prije spavanja da sastave dnevni red za sljedeći dan mnogo jednostavnije.

25 minuta prije spavanja

To je idealna prilika da isključite sve uređaje koji emituju plavo svjetlo. Pod ovim mislimo na PC, iPad, tablete i mobilne telefone.

Logično je pokazano da plava svjetlost sprječava dolazak melatonina, kemikalije koja tijelu daje znak da je došlo vrijeme za odmor.

Pod pretpostavkom da je teško isključiti mobilni telefon s obrazloženjem da bi vas upozorenje trebalo probuditi, onda, u tom trenutku, u suštini spustite ekran ili ga stavite u ormarić, kako plavo svjetlo ne bi predstavljalo problem.

20 minuta prije spavanja

Onda, u tom trenutku, to je najbolja idealna prilika da prebolite zube i uzmete svoju kozmetiku. Važno je da se ne perete nekoliko trenutaka prije spavanja jer će vas to probuditi.

15 minuta prije spavanja

Optimalno vrijeme za brzo tuširanje. Topla voda će vam pomoći da brže klimnete glavom s obzirom na činjenicu da se tijelo tada, u tom trenutku, pomalo hladi.

Stručnjaci kažu da nivo unutrašnje toplote opada za deset stepeni nedugo pre spavanja.

10 minuta prije spavanja

Idi u klozet. Možda vam zvuči jasno, međutim, više od 42% pojedinaca se ne odmara u svetlu činjenice da ne odlaze na spavanje pre nego što krenu na sijeno, pa se bude tokom večeri.

5 minuta prije spavanja

Potpuno se smiri – tako da nema više razgovora sa svojim saučesnikom.

Da biste se bolje odmorili, shvatite da je krevet samo mjesto za odmor – stoga nikada nemojte nositi računar u krevet da biste nešto više radili, ili da biste nešto brzo pojeli i tako dalje.

Naida.B

Pozdrav, ja sma Naida i dolazim iz Sarajeva, novinarstvom se bavim vec 7 godina i moj glavni zadatak je da vas informisem o glavnim desavanjima iz svijeta i regije.