Da li biste noći proveli na drvetu za 70 eura?

Da li biste noći proveli na drvetu za 70 eura?
Photo by: Z33 op YouTube, 2011 / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Da li biste noći proveli na drvetu za 70 eura?

Šator za drvo dizajniran je kao umjetnička instalacija
Kako provesti odmor bez straha od infekcije? To je pitanje s kojim se suočavaju mnogi turisti, uključujući i Belgijanci. Umjetnik tamo im nudi originalno rješenje: odmor u nekakvom šatoru na drvetu.

Umjetnik Dre Wapenaar dizajnirao je šatore na drveću, oblikovane poput kapi vode (ili balona naopako), kao dio njegove umjetničke instalacije još 1990-ih. No, što se ubrzo pokazalo, ljudi su zapravo željeli provesti nekoliko dana u šatoru na drvetu, pa su im počeli nuditi kao način da aktivno provedu odmor.

“Već smo bili puni svakog ljeta, ali rezervacije su ove godine otišle vrlo brzo. Čak i da imamo više šatora, vjerovatno bismo bili puni cijeli srpanj i kolovoz”, kazala je za Reuters Katrien Houbey, šef turističkog ureda Borgloon. . Šator za kampiranje u ponudi je od 2011. godine, rekla je ona, dodajući da se ovogodišnje povećanje potražnje pripisuje novoj pandemiji koronavirusa: preživjeli odmor kod kuće. ”

Cijena noćenja nije baš niska: 70 eura za dvoje po noćenju, a gosti dobijaju i mogućnost korištenja kupaonice i roštilja.

Kao što je već spomenuto, šatore je 1990-ih dizajnirao umjetnik Dre Wapenaar u znak podrške aktivistima za zaštitu okoliša koji su protestirali protiv sječe stabala. Kasnije su šatori putovali po Europi i SAD-u od jedne do druge izložbe umjetnosti, a mnogi su na kraju našli svoje „stalno prebivalište“: četiri su tako postavljena na drveću u Borgloonu, četiri u Bornemu blizu Antwerpena, jedan u SAD-u, tri u kampu u Holandiji, i jednom ispred gostionice s prenoćištem u Francuskoj, Wapenaar je objasnio agenciji Reuters.

robert

Leave a Reply