Vlasti su izgubile strpljenje sa turistima: autobus iz filma U divljini uklonjen

Vlasti su izgubile strpljenje sa turistima: autobus iz filma U divljini uklonjen

Vlasti su izgubile strpljenje sa turistima: autobus iz filma U divljini uklonjen

Konačna sudbina propadajućeg autobusa još nije poznata
Zvaničnici Aljaske uklonili su napušteni autobus, poznat po knjizi iz 1996. i ‘Into the Wild’, radi sigurnosti radoznalih izletnika. Posjeta vozilu zahtijevala je mnogo opasnih spasilaca, a neki su ih posjetitelji čak koštali života.

Ministarstvo prirodnih resursa i Aljaška nacionalna garda zajednički su uklonili napušteni i raspadnuti autobus koji se nalazi na zabačenoj i teško dostupnoj lokaciji na kraju zloglasne planinarske staze Stampede Trail. Vozilo je poznato po romanu Jona Kraukera i istoimenom filmu, dobitniku Zlatnog globusa i dvije nominacije za Oscara – U divljini. Film je baziran na istinitoj priči i pripovijeda mladog studenta koji je 1992. godine otišao u divljinu u potrazi za avanturama.

Tokom godina, nekoliko ljudi koji su na hodočašće autobusom broj 142 povrijeđeni ili nasukani. Za dva posjetitelja putovanje je bilo kobno – 2019. godine 24-godišnja Bjeloruskinja Veramika Maikamava željela je prijeći uzlaznu rijeku, ali ga je pomestila struja vode, nekoliko godina prije nego što je ista sudbina zadesila i 29-godišnju Švicarkinju Claire Ackerman. “Ohrabrujemo ljude da bezbrižno uživaju u divljim predjelima Aljaske i razumijemo da je autobus veoma popularan”, u izjavi je glasnogovornik Odjela za prirodne resurse na Aljasci Corri Feige, “ali ovo napušteno i propadajuće vozilo zahtijevalo je mnogo opasnih i skupih spašavanja.” što je još važnije, posjeta turističkoj atrakciji koštalo je nekih posjetitelja njihov život. ”

Lokalni gradonačelnik Clay Walker opisao je odlazak autobusa kao veliko olakšanje. „Radi javne bezbednosti, znamo da smo postupili ispravno, iako imamo malo gorkog ukusa zbog uklanjanja, jer je autobus deo naše istorije“, rekao je.

Konačna sudbina propadajućeg autobusa još nije poznata. Ministarstvo prirodnih resursa u saopštenju je objasnilo da se za sada čuva na “sigurnom mjestu” do donošenja daljnje odluke.

robert

Leave a Reply