Imam 1000 eura, gde da jih investiram?

Imam 1000 eura, gde da jih investiram?

Imam 1000 eura, gde da jih investiram?

Dopustite mi da počnem ovaj članak s pretpostavkom: Ako imate 1.000 eura za ulaganje u tržište akcija, a teško razmišljate gdje da uložite taj novac, vjerovatno već nemate 100.000, milion eura več uloženo. Ako imate 1.000 eura za ulaganje, vjerovatno razmišljate o svojoj prvoj investiciji.

 

I to je sjajno! Svi moraju negdje započeti. Većina nas ulagača krenula je odmah tamo gdje se trenutno nalazite – sa 1.000 eura ili približno toliko da več ima stvarnog straha da bi, ako uložimo u pogrešne investicije, sve moglo nestati.

Zato pokušajmo paziti da vam se to ne dogodi.

 

Diverzifikacija je vaš prijatelj

Najbolji način da osigurate da ne izgubite sve odjednom je podijeliti svoj novac i uložiti ga u nekoliko različitih dionica – koncept koji nazivamo “diverzifikacija”.

 

Sada, između dolaska vlasništva nad dionicama i trgovanja dionicama bez provizije, teoretski je moguće da uložite u svaku od 100 različitih kompanija po 10euro ili nešto slično, i dobijete skoro beskonačnu diverzifikaciju. Ali danas ću vam predložiti nešto malo drugačije: podijelite svoj novac na tri načina – uložite otprilike jednu trećinu u dvije dionice koje znate i volite, a posljednja trećina u S&P 500-imitirajući fond koji trguje na burzi, kao što je SPDR S&P 500 ETF (NYSEMKT: SPY).

 

Zašto? Jednostavno. Kada pogledate svoje izvještaje o portfelju na mreži, vidjet ćete performanse sve tri investicije jedna pored druge. S vremenom bi ovo trebalo biti u stanju da vam kaže da li je bolje da sami odaberete određene akcije ili jednostavno kupite S&P 500 ETF i prihvatite prosečan povrat na tržištu. (Savjet: U proteklih 100 godina to je u prosjeku oko 10% godišnje – što je puno bolje nego što ćete dobiti s bilo kojeg bankovnog računa.)

 

E sad, koje dionice trebate odabrati? To će vam biti osjećaj traženja prekidača za svjetlo u mraku. Ne znate tačno šta tražite. Ne znate koje vrste preduzeća vam najviše odgovaraju. Stoga ću ovdje pogriješiti sa oprezom i predložiti nekoliko dionica s poznatim robnim markama (kako vam one neće biti previše nepoznate), visokokvalitetnim tvrtkama i vrijednim procjenama: Disney (NYSE: DIS) i Apple (NASDAQ: AAPL).

 

Walt Disney

 

Svi znaju Disney. Bez obzira jeste li se zaljubili u klasične bajke, ili ste ljubitelj Star Wars ili ste obožavatelj Marvelovih superheroja, šanse su da vam se sviđa barem nešto što Disney stvara. A taj interes koji imate za proizvode pomoći će vam da vas motivira da pratite kompaniju i vidite kako to funkcionira s vremenom.

 

Trenutno Disney je mal slab na dobitku ali uvodi se novi streaming servis, Disney +, koji će koštati nešto novca i doprinio je padu dobiti od 24% u posljednjem kvartalu. Zabrinutosti za coronavirus vjerovatno će preuzeti neispravno poslovanje svog vodećeg parka (Disneyov najveći doprinos u prihodima) u ne tako dalekoj budućnosti. Ipak, analitičari anketirani od strane S&P Global Market Intelligence vjeruju da će Disneyev profit ponovo početi rasti već sljedeće godine, a s obzirom da je Disney sada vlasnik većine glavnih zabavnih franšiza koje se možete sjetiti , zaključavanje ove tvrtke u zabavi nije gotovo nenadmašno.

 

Vrijednost procjene, Disneyjeve dionice prodaju za 23,5 puta zaostale zarade, što je jeftinije od prosječnih dionica na S&P 500 – ali Disney je sve samo ne prosječna kompanija. Mislim da bi investitor mogao učiniti puno gore od kupovine vrhunskog posla po nižoj prosječnoj cijeni. S obzirom da je Disneyeva akcija malo smanjena od početka godine, sada je sjajan trenutak za to.

 

Apple

 

Evo još jedne akcije kojoj nije potreban uvod. (Zapravo, ne bih se previše iznenadio kad bih saznao da ovaj članak sada čitate na iPhone-u!) Za razliku od Disney-ja, čija je akcija do sada neznatno smanjena, Apple-ove dionice su više od 10% – ali se i dalje prodaje za gotovo isti iznos P / E (25,8) kao i S&P 500 prosjek.

 

No, je li Apple samo prosječna dionica? Da vidimo. Prošlog tromjesečja kompanija je prijavila prodaju iPhonea u vrijednosti od 56 milijardi dolara – 68% više nego u prethodnom kvartalu. Njegova zarada po akciji od 4,99 dolara srušila je predviđanja analitičara od 4,55 dolara. To mi zvuči sve osim prosječno.

 

I ove godine Apple želi povećati prodaju i zaradu još više jer započinje s isporukom svog prvog vala pametnih telefona sa 5G. Prvo izdanje tvrtke 5G, iPhone 12, trebalo bi da stvori impresivne marže profita jer iskorištava stalnu potražnju za tehnologijom Appleovih korisnika koji i dalje njeguju svoje iPhone 8s i Xs u očekivanju 5G. A za sve koji se bave cenama , Apple planira predstaviti iPhone SE2 sa povoljnim cenama i ove godine.

 

Oni bi ove godine trebali lijepo nadoknaditi profit kompanije Apple i dodati 10-postotnu dobit koju Apple dionice već uživaju.

 

SPDR S&P 500 ETF

Na kraju, nekoliko riječi o S&P 500 ETF. Ovo ćemo koristiti kao našu “kontrolnu grupu”, “akcija” s kojima upoređujete svoje ostale akcije da biste vidjeli koliko ste dobro izabrali. Ali to ne znači da to ne može biti dobitna investicija sama po sebi.

 

Predstavljajući 500 najvećih američkih dioničarskih kompanija, SPDR S&P 500 ETF uključuje trenutnu diverzifikaciju, tako da katastrofa u jednoj kompaniji ne bi u velikoj mjeri oštetila vaš povratak. Izlaže vam širok spektar poslovnih vrsta – brzorasti, isplatioci dividendi i vrijednosne akcije. A to je jednako lako kupiti i prodati kao i svaku pojedinačnu dionicu.

 

Mislim da zapravo možete učiniti dobro kao investitor koji nema ništa osim fonda S&P 500 indeksa. Ali moguće je da možete bolje od prosjeka, a to čete dobro znati prije nego što počnete stavljati veće količine novca na tržište.

 

To bi bilo sve za početak i ne bi trebalo dugo potrajati da vidite neki mali profit.

robert

Leave a Reply