Koja su zlatna pravila baštovanstva?

Koja su zlatna pravila baštovanstva?

Zlatna pravila baštovanstva

Usjevi u vrtu ne rastu sami od sebe, drveće koje uzgajamo radi vlastitog voća ne raste samostalno, bez naše pomoći, a isto tako cvijeće i biljke ne cvjetaju u svojoj ljepoti ako ga ne prati ljudska ruka. I ta ruka mora biti ispravna.

Koja su zlatna pravila baštovanstva?

Istina je da puno ljudi ne ide u baštovanstvo ili se ne usuđuju saditi cvijeće koje mi se čini najljepšim jer s jedne strane slušaju ljude kako govore kako je sve jednostavno, a s druge strane ljudima koji naprotiv, tvrde da je sve tako prokleto teško. Kao i sve u životu, briga o vlastitom vrtu nalazi se negdje na sredini – nije ni teško ni vrlo jednostavno, o njemu se jednostavno moramo pobrinuti, posvetiti mu vrijeme i pokloniti mu dio dana koji bismo inače posvetili nečem drugom. Dakle, ne vjerujte ni jednoj grupi, ali budite svjesni da je sve na vama i vašoj svijesti o sljedećim zlatnim pravilima vrtlarenja.

Planirajte čitav vrt – od gredica do cveća

Možda ste se tek uselili u kuću iz snova, možda već dugo živite u njoj, a možda je vašem vrtu i prostoru ispred kuće potrebna neka vrsta obnove. Bez obzira u kojoj se situaciji nalazite, važno je biti svjestan da za dobar vrt treba dobar plan. Prije svega, moramo razmisliti o položaju koji imamo na raspolaganju i stvarima koje želimo imati u vrtu. Gdje će biti mjesto za odmor i mjesto za takozvano opuštanje i druženje s prijateljima? Gdje ćemo staviti ljetnu kuhinju, gdje će povrće najviše uspjeti, gdje ćemo posaditi drveće i gdje ćemo, ako želimo, imati šumu ili gdje ćemo pohraniti sav alat? Sve su to pitanja na koja moramo odgovoriti prije nego što krenemo u same radove i dizajn vlastitog vrta. Ako imate priliku da vam stručnjak pomogne oko plana, tim bolje, ali imajte na umu da morate slijediti sve zakone djelovanja svega gore opisanog – od povrća do drveća do svih ostalih stvari koje možda ne mislite drugačije.

Svaki dan posvetite određeno vrijeme brizi za vrt

Kao što smo već spomenuli, ništa u životu ne uspijeva samo od sebe, a u prirodi sve dodatno funkcionira prema određenim zakonima. Na primjer, mrkva ne raste u istim uvjetima i pod istim uvjetima kao i grah, a jabuci možda neće trebati toliko orezivanja kao kruška – opet, ovisno o tome gdje je postavite. Ako i kad odlučite imati svoj vrt, imajte na umu da ćete o njemu sigurno trebati voditi svakodnevno. Bunari, drveće, sav pribor i svi elementi koji se nalaze u vrtu samo neće uspjeti sami.

Zaštita vrta i usjeva je važna

Bilo da govorimo o drveću ili povrću, uvijek postoje i svake godine u vrtnim situacijama u kojima moramo reagirati na najbolji mogući način, a prije svega, dobro je to predvidjeti unaprijed. Ovaj skup uključuje, na primjer, tuču, razne oluje i druge situacije povezane sa vremenskim pojavama, koje su iskreno izvan ljudske kontrole, ali za njih se sigurno možemo pripremiti, barem dijelom. Jednom kada imamo svoj vrt moramo pružiti adekvatnu zaštitu. Ovdje se, naravno, raspravlja i o zaštiti štetočina – ta se borba obično svakodnevno i zapravo nikada ne završava. U svakom slučaju, uvijek dobijemo usjeve na koje smo ponosni za ovaj trud. Važno je i biti svjestan, kao što smo rekli, da ponekad, i pored toga što radimo kako treba, jednostavno nemamo utjecaj na određene stvari. Svi smo već slušali, čitali i gledali šta štete vremenskim i drugim pojavama mogu navesti poljoprivrednicima i drugim uzgajivačima i tada je čovjek potpuno nemoćan.

Međutim, ne ulazite u baštovanstvo sa strahom. Svaka stvar u početku izgleda mnogo groznije nego što stvarno jest, zato samo hrabro idite naprijed!

robert

Leave a Reply