Machu Picchu sa ograničenim brojem posjetilaca

Machu Picchu sa ograničenim brojem posjetilaca

Machu Picchu sa ograničenim brojem posjetilaca

Kao i većina glavnih svjetskih znamenitosti, Machu Picchu će raditi s ograničenim pristupom kada se ponovno otvori. U jednom će trenutku drevni grad moći primiti nešto manje od 700 posjetilaca.

Grad među oblacima, koji važi za jedan od najpoznatijih spomenika kulture na svijetu, bio je potpuno zatvoren za posjetioce tokom pandemije novog koronavirusa. U Peruu, gdje se nalazi, aerodromi i druga turistička infrastruktura i dalje su zatvoreni, tako da se priliv turista ne očekuje prvih tjedana.

Machu Picchu posljednji put je zatvoren 2010. godine, tada zbog poplave koja je ograničila pristup gradu. U trenutku zatvaranja, odgovorni su uveli i nove sigurnosne mjere kako bi se spriječila krađa povijesnih objekata u nedostatku poverenika.

Peru je druga najugroženija zemlja u Južnoj Americi, poslije Brazila. Turizam je važna industrija u zemlji, što je dodatno pogoršalo situaciju. U obližnjem Kusku, nekad glavnom gradu moćnog carstva Inka, turizam zapošljava gotovo 100.000 ljudi koji su sada gotovo bez posla.

 

robert

Leave a Reply