Nema više Černobila, ovo je nova destinacija crnog turizma

Nema više Černobila, ovo je nova destinacija crnog turizma

Nema više Černobila, ovo je nova destinacija crnog turizma

Ako je prošlogodišnja uspješna miniserija Černobil izazvala pravi val entuzijazma zbog posjete istoimenom gradu u Ukrajini, gdje je najveća nuklearna eksplozija u ljudskoj historiji izbila 1986., ove godine je novo odredište na prvom mjestu po popularnosti crnog turizma. Vjerovatno vas ne iznenađuje da je sljedeće najpoželjnije odredište mjesto na kojem je izbio novi koronavirus – kineski Wuhan u provinciji Hubei. Prema kineskim turističkim stručnjacima, avanturistički putnici uskoro će obići obilazak grada iz kojeg se širila pandemija.

Iako je džinovska metropola, u kojoj živi 11 miliona ljudi, već dugo zasjenjena turistički i povijesno zanimljivim destinacijama poput Pekinga, Šangaja i Xianga, to bi se uskoro moglo promijeniti. Živčani grad na obali rijeke Jangce kineski su putnici svrstali na prvo mjesto nakon analize kineskog instituta za istraživanje turizma u Pekingu, koja je obuhvatila 15.000 ispitanika i podatke iz više od 20 miliona postova na društvenim medijima. Ako je prošle godine zauzela tek osmo mjesto, ove godine su njene dionice kotirale mnogo više. Čak ni kineske vlasti više neće moći spriječiti duga putovanja u rodno mjesto globalne pandemije Covid-19, o čemu građani mjesecima savjetuju. Više od želje da se posjetite grad izvora virusa u vezi s crnim turizmom, voditelj istraživanja, dr. Song Rui vjeruje da je riječ o pomaganju ekonomskom oporavku regije. Jer turizam može pomoći da se grad koji je do 8. aprila bio potpuno zatvoren vrati na noge.

Ovo su odredišta na ‘crnoj listi’ Ako većina domaćih gostiju posjeti Vuhan u uvjerenju da će pomoći gradu u njegovom financijskom oporavku, strane goste će voziti prvenstveno znatiželja. Takozvani tanatourizam ili sumorni turizam, koji su turističke agencije posebno oglašavale posljednjih decenija, već je neko vrijeme široko rasprostranjen među ljudima. Smrt, tragedija i katastrofa privukli su ljudsku znatiželju već početkom 19. vijeka, kada su bile organizirane posjete među engleskim plemstvom i plaćane na bojnom polju Waterloo u Belgiji. Ovaj oblik specijaliziranog turizma može se povezati i s gladijatorskim igrama u starom Rimu i javnim vješanjem i odrubljivanjem glave. Mjesta na kojima je jela smrt, gdje se dogodila tragedija ili nesreća, odavno postaju popularna turistička atrakcija, ali među mnogima još uvijek izazivaju određeni stupanj gađenja.

Popis mjesta ili znamenitosti s mračnom pričom koja privlači najviše interesa uključuje tunel Pont de l’Alma u Parizu, gdje je engleska princeza Diana smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći 1997. godine, a potom njujorška Ground Zero (Point Zero). stajali su neboderi Svjetskog trgovačkog centra, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Aušvic u Poljskoj, spomenuti Černobil, Dharavi Slum u Mumbaiju, masovno su posjetili nakon uspjeha Jadnog milionera, vijetnamskog tunela Cu Chi u Saigonu, gdje se vojska vijetnamskih boraca sakrila protiv američkih okupatora i mnogi drugi. Također možete pronaći više odredišta na crnoj listi na web lokaciji Dark Tourist.

robert

Leave a Reply